Backspegeln inför: Barcelona- Dynamo Kiev

Dynamo Kiev återvänder till Camp Nou, 16 år efter en av de mest medryckande matcherna som någonsin har bevittnats på Camp Nou åtminstone i europa cup sammanhang. Barcelona startade sin säsong i Champions Leaugue i Kiev. Året var 1993.
Men efter första matchen var det bara att konstatera att Dynamo Kiev hade gått segrande ur första striden med gynsamma resultatet 3-1. Barcelona hade hamnat i ett minst sagt svårt utgångsläge inför returen hemma på Camp Nou. Det erfordrades en rejäl uppryckning om Barcelona ens ville fortsätta spela CL och gå vidare till nästa omgång.

Returen var i annalkande och publiken kunde inte ha kunnat beskåda en bättre match ur Barcelonas synvinkel. Cruyff och Co hade gjort en match av yppersta rang och vunnit matchen med den nödvändiga tremålsmarginalen.(4-1).

En besynnerlig liten parentes är att Barcelonas match mot Dynamo Kiev idag spelas på exakt samma datum som för 16 år sedan. Lite mysko. Om historien ger sig tillkänna igen så hoppas jag i alla fall att det sker i omvänd ordning. Seger för Dynamo Kiev med andra ord.

OM MATCHEN

För Barcelona var taktiken väldigt simpel - full fart framåt och göra mål.

Barcelona var ju som sagt piskade att slå ukrainarna med en tre målsmarginal. Det gjorde dem och målskyttet inleddes ynka nio minuter in i matchen genom Laudrup och strax därpå utökade Bakero till 2-0 vilket innebar att de ögonblickligen var uttjämnat. (3-3, ett mål mer gjort på bortaplan)
Innan halvlekens slut skulle emellertid Rebrov reducera för sitt Dynamo Kiev och återigen tvingades Barcelona spela offensivt för att komma ikapp.
Barcelona visade prov på bra skaplynne och klev ut på banan i andra halvlek starkare än någonsin. Det skulle senare resultera i ett mål av Bakero fem minuter in i andra halvlek. Detta betydde avancemang.
Klockan hade passerat nittio minuter men Roland Koeman var fastbesluten om avsluta denna tillställning på ett stiligt sätt. Han gjorde det genom att stänka dit en frispark som innebar 4-1 i matchen och sammanlagt 5-4 i Barcas favör.