England-Sverige U21-em, semifinal, magiskt!!



Jag hoppas inte ni har förträngt den här magiska matchen. Där Sverige matchade England och egentligen borde ha vunnit... Återupplev målen nu
/Mathias

Vi fick biljetter...(läs hela proceduren)

Det kändes som den ständiga oturen aldrig skulle få ett slut. Det var ett hopplöst tillstånd och biljetterna kändes långt borta. Milsavstånd...
Första bakslaget kom omkring 10.05 då Kristian informerade mig om att biljettkassorna hade öppnat klockan tio och det ännu en gång inte fanns några biljetter kvar. I all desperation ringde jag min kompis som hade fyra biljetter för att försöka få två biljetter men det visade sig att han ögonblickligen skulle han sälja dem till en kille som skulle köpa alla fyra för det absurda priset 700kr. (Obs 21 kr /st kostade de från början) Därefter försökte Kristian övertala sin kompis att strunta i att gå på matchen om vi köpte hans båda biljetter för 500 kr. Men svaret blev ett resolut NEJ. Det var verkligen en fåfänglig och intensiv jakt på biljetter. Omkring klockan tolv väcktes det emerllertid nya hopp. Kristian hade nämligen sett på ett skandinavisk Man UTD forum att sportbladet annonserade biljetter och att det bara vara att köpa tidningen för  att få biljett. Vi begav oss direkt till Bältesbrännarparken och Fanzone där sportbladet fanns för att återigen försöka införskaffa biljetter. Men vi kom dit försent och hade  ynka 30 minuters felmarginal. De som arbetade där tyckte synd om oss när vi berättade vårt missöde med biljetterna att de gav oss massor av broschyrer o Sverige-solhattar bl a. 
Denna stekheta dagen gjorde vi blev torra i halsen. Dricka var välbehövligt vid det laget så därför for iväg i all hast till närmsta o billigaste affär. Det blev Willys angränsande till Heden, onyttiga jag köpte coca cola medan Kristian tog en Mer. Efteråt strövade vi vidare till biljettkassorna vid Gamla Ullevi och där stod folk o köade för fullt trots att det var slutsålt. Jag o Kristian var inte speciellt tålmodiga o såg hela situationen som ett misslyckande. Desperata som vi var började vi svamla om att "planka" oss in på arenan. Men allteftersom att vi hade rekognoscerat möjliga sätt att ta sig in konstaterade vi att bevakningen var för hård och att det rörde sig för mkt folk runt omkring arenan. När man i efterhand  ser tillbaka på dagen undrar man hur sunt det skulle vara att göra en sån sak.
Vi blev alldeles misstrogna och spelade fotboll istället för att jaga biljetter.

Plötsligt börjar det klappa åt rätt håll. Vi var på väg till det nya landslagets spelarhotell, Radison SAS. Det yppades om att Sverige skulle bege sig från hotellet till arenan med buss. Då tänkte vi att vi lika gärna kunde gå dit och kolla samtidigt beslöt jag mig för att gå på toa där. Medan jag utförde mina behov hörde Kristian en man klädd i kostym med en sverigelogotyp på bröstet, nämna något om biljetter. Kristian snappade upp det och frågade försynt om det var möjligt att köpa dem. (dyraste biljetterna, 300 kr). Det gick inte...Men han gav ett stilla besked och en gnutta hopp. Han sa att han skulle lämna ett tiotal biljetter i biljettkassorna. Vi gick dit trots att kön var lika vidsträckt som innan. Vi hade hela tiden i åtanke att den´Sverige representerande mannen förr eller senare skulle lämna biljetter och då gäller det att vara där o hugga.
Vi stod i den statiska kön som inte gick framåt ett dugg...
Helt plötsligt kommer vändpunkten... Jag skymtade en 60+:are med en hel radda biljetter, uppskattningsvis över 100 st.
Jag rusade dit liksom ett tjog andra medan Kristian stod kvar i biljettkön. I detta ögonblick blev denna gubbe en av de mest eftertraktade på jorden. Det var hysteri och alla langade fram pengar o ryckte nästa biljetterna ur händerna på honom. Men innan jag hann få biljetter kom vakterna ... De beordrade mannen att gå därifrån för att det är otillåtet att sälja biljetter omkring G.Ullevi.  Mannen lyssnade, korsade gatan och efter sig kom ett gäng galna människor inklusive mig. Han sålde biljetterna överraskande billigt, 20 kr/st vilket lockade ännu mer folk. Men det var svårt att få biljetterna eftersom alla var så fruktansvärt ivriga. I baktanken hade jag rädslan av att biljetterna skulle ta slut och att vi inte skulle få några. Jag tog en femtiolapp och viftade hejvilt, till slut upptäckte han mig efter att ha "sålt" två dussin biljetter. Jag sträckte fram pengen och först undrade han om det var jämt med femtio spänn för två st och utan tvekan svarade jag: SJÄLVKLART!!! Jag hade fått två st biljetter!!! Till en början kändes det osannolikt men faktum är att det var sant. Jag var  så hiskeligt upprymd att jag sprang till Kristian i all världens fart. Kristian gjorde "gimmie five" med mig och skrek besinningslöst rätt ut i jubel. När vi hade fått biljetterna skyndade vi oss in på arenan för vi var paranoida i fall att det var en bluffmakare vi hade att göra med.(falska biljetter) Matchen började inte förrän om en och halvtimme ,men vi gick in vid sektion A5 entre 2 och svaret fick vi snabbt,biljetterna var riktiga. Vi sprang uppför trapporna och in på arena. Jag var lycklig som ett litet barn som precis har fått sitt lördagsgodis, fast jag antar att jag var lyckligare än det lilla barnet. 
Vi pustade ut, för det här var en krävande procedur med många turer, men med ett lyckligt slut som förutspått.

En bild på våra efterlängtade biljetter:



Bilder från matchen mm kommer snarast!! Dock inte i detta inlägg, håll ut!

/Mathias Hjorth


Oturen var maximal - men det ska lösa sig

Sverige tippades komma tvåa i gruppen - och det gjorde dem. Föraningen om att just Sverige skulle komma tvåa i gruppen och spela semifinal på Gamla Ullevi, bidrog till att Kristian och jag bokade biljetter i god tid. Dels också för att försäkra oss om bra platser.

(Det var den sista gruppspelsmatchen, Serbien stod som motståndare och svensk media hade förstorat matchen på  gränsen konvulsivisk för att den var så viktig. Olof Lundh skrev exempelvis "låt det inte bli sista natten med gänget" (U21-laget)
Förutsättningen var "oavgjort" så skulle det gå vägen. Men en resultatspelande fotboll skulle det inte bli...Inte på långa vägar. Det var en minnesvärd match som innehöll det mesta och slutade 3-1 till svensk fördel, efter att en viss Marcus Berg nätade två ggr om o dessutom blev historisk i U21 mästerskapssammanhang med sina hittills fem gjorda mål. Sverige såg länge ut att gå mot gruppseger men tillslut lyckades Italien besegra Vitryssland med en uddamålsseger 2-1 o vinna gruppen.)

Det här inlägget ska egentligen inte beröra själva fotbollen men ni får se det som en parantes...

Sverige kom ju som tidigare nämnt tvåa i gruppen och dessförinnan Serbien matchen stod det klart att England var motsåndarna i semfinalen.
England-Sverige i Göteborg på Ullevi, det överträffar ju allt. Härligt tänkte jag förnöjsamt.  Det nya landslagets prestationer har gjort mig lyrisk. Svensk fotbolls ljuspunkt är U21 stjärnorna. En behållning som heter duga.

Men kl 14.37 24/6-09 två dagar innan semifinalen får jag ett sms från Kristian med texten: "Skulle hämta ut biljetterna nu men tydligen skulle dom hämtas igår(brukar vara dagen innan men det har dom tydligen ändrat) Ska kolla på ticnet om det dyker upp några biljetter...Annars får vi la försöka köpa utanför."

Ett fatalt besked där oturen var maximal. Samma dag som Sverige besegrade Serbien diskuterade jag o Kristian semifinalen med en euforisk intonation, helt ovetandes om att våra biljetter hade blivit returnerade. Nästa dag(samma dag som beskedet) såldes mellan klockan 12.00-12.02 1700 returnerade biljetter inklusive våra. Vilket missöde!!  Det var melankolisk stämning när biljetterna pladask var borta. Ett febrilt och ett ivrigt sökande på biljetter inleddes. Idag klockan tolv försökte vi se om det gick att få tag på några biljetter hos ticnet, i telefonen var det ett kört lopp utan resultat och på internet stod den oaptitliga texten: "För närvarande är detta evenmang uppbokat"  Hoppingivande var första sarkastiska tanken. Sökandet fortsatte på blocket men där fanns det få biljetter och tillägga de vansinniga priser,na nästan ocker.. En biljett(ströplatser) för över 500 kr som från början kostat under hundringen. OVÄRT!!
Det såg lönlöst ut o vi övervägde att imorgon åka in till stan till biljettkassorna vid Scandinavium för att göra ett ytterligare försök. Jag var dock närapå att fixa biljetter genom Tom men olyckligtvis hade han redan överlåtit de två biljetter han hade över till hans kusiner. Jag har lagt ut efterfrågan på biljetter på både facebook, msn och bilddagboken i hopp om att kunna få biljetter. I eftermiddags fick jag svar av en kompis som kan tänkas vara intresserad av att sälja sina biljetter. Jag har dock inte fått tag på honom men ännu lever hoppet.
Hur det ska lösa sig vet jag inte men att det ska göra det är jag övertygad om. För undgå möjligheten att se det nya landslaget på plats , omringat av en svindlande blågul skara tillsammans med några få hängivna engelmän här o var,  tänker jag inte göra. Never in my mind. Vi ska göra allt för att få biljetter oavsett om vi kanske få stå utanför o tigga biljetter innan matchstart. För när spelare som Berg, Elm, Toivonen, Bjärsmyr o Gustav Svensson mm. kliver in på Gamla Ullevis läckra gräs då vill jag vara där.
I patriotismen namn ska det här lösa sig.





Inom 21 timmar måste två biljetter vara införskaffade, hur går det? Håll dig uppdaterad! Nästa inlägg kommer måhända vara en bild från den den blågula skaran. Då vet du...

/Mathias Hjorth 


Test



Det här var mer ett test för att se om det går att infoga youtube klipp. Men samtidigt ger det er en liten inblick i hur Sverige-Serbien var på plats... 

Snart Spanien-England på G.Ullevi

Det här inlägget kommer bli ett av mina kortaste.

Jag sitter just nu bänkad framför Tv:n för att se första halvlek, Tyskland-Finland. Jag hoppas innerligt att målskyttet ska lossna för Tyskland och  främst för Mesut Ötzil(Tyskland) turneringens hittills mest suveräne spelare. Jag tror på tyskarna efter att ha sett dem i öppningsmatchen mot Spanien.  Deras defensiv är principiellt orubblig för att inte tala om Manuel Neur  i målet som är fenomenal. De har även vassa kontringar dock saknas en utpräglad målskytt.
Om mindre en timme bär det dock av till Gamla Ullevi för att 20.45 få bevittna U-21 EM:s på förhand bästa gruppspelsmatch Spanien-England. En match mellan två lag som har potentiella "stars of tomorrow" i överflöd och det ger ju bud om en härlig tillställning.  Jag känner att jag har bevakat U-21 em väldigt skralt men det ska det  bli ändring på.

Ha det bra! /Mathias Hjorth


Finansiella experter: "En sund verksamhet" (Ronaldo en prisvärd värvning)

Cristiano Ronaldo

Alldeles nyligen publicerades det några intressanta artiklar i finanstidningen Cinco Dias som drar slutsatser kring  hur betydande det skulle vara om Ronaldo skrev på för Real Madrid. 
"Det här systemet fungerar" säger marknadsföringsexpert Gerard Costa, som tror att klubben skulle gynnas rejält om Ronaldo undertecknar ett kontrakt. Kombinationen av bra fotbollspelare och Real Madrid är en vinstgivande och "en sund verksamhet". Det bevisades när David Beckham transfererades till Real Madrid, då ökade klubbens  exponeringslösninng med 137 %.
Det sociala verkan som en stor spelare genererar i samband med signera kontrakt är väldigt lovvärd. Om Cristiano Ronaldo skulle värvas till Real Madrid skulle de få märkbart mycket större intäkter av reklam, marknadsföring, radio och tv-spel mm.
Förekomsten av andra storstjärnor i klubben är också viktigt. Bara Kaká och Ronaldo kan tillsammans alstra så mycket som drygt 13 miljarder kronor i varuexponering och short blusar för försäljning enligt Weber Shandwick Sport rapport.

Delade meningar mellan presidenterna.

Real Madrids megaköp kritiserades igår av Uefa-presidenten Michel Platini. Bara Kaká och Ronaldo motsvarar en prissumma på 1,7 miljarder. Hiskeliga summor som fått Michel Platini att tycka är överdrivna. Han vidareutvecklar att detta är ett hot mot deras mål om fairplay och ekonomisk balans i sporten. Fifa president Sep Blatter har en totalt avvikande uppfattning och menar på att det är bra fotbollen, som att fotbollen är en bra produkt. Han tillägger fotbollen (folkets sport) behöver stjärnor.

Michel Platini med flera är sorgliga krakar. De verkar tydligen inte förstå hur vinningslystna storklubbar som Real Madrid är. Framförallt efter en titellös säsong men också  för att en nygammal president  vid namn Perez  har enorma ambitioner att återigen påbörja en ny glansperiod i Real Madrid och  samtidigt som han har ett habegär att värva spelare.
Många Barcelona fans försöker att vanhedra Real Madrid och stoskryter om deras lyckosamma ungdomsakademi. 
  
Däremot ska man även ha i åtanke att Perez införde en unik princip förra gången han var i Real Madrid  som handlade om  en mix av dyrinköpta stjärnor med unga, lovande och egenproducerade spelare.  Nackdelen med Perez är att han enkelt kan bli insnöad i det ekonomiska istället för den sportsliga framgången vilket även förorsakade hans avgång vintern 2006.
Jag känner att jag sympatiserar Real Madrid men min magkänsla förutsäger att det här året ska bli ett år då "LOS BLANCOS" äntligen ska få sträcka sina händer i luften o bemöta publikens jubel. CL-finalen spelas på Santiago Bernabeu och det skulle vara något praktfullt om Real Madrid vann på hemmaplan. En sorts utopi. ( men:omöjligt är inget) På pappret förutsatt att alla spekulativa spelare hamnar i Real så är det ett drömlag. Frågan är bara om laget kan sammanfogas till ett homogent, slagkraftigt o samspelt lag. Jag står fast i tron på Real Madrid. Men kritikerna hånskrattar bakom ryggen. Därför visa motsatsen nu Real...

Tillsist...
Det är kring Real Madrid de spektulära ryktena o värvningarna sker och det är alltså även där som silly season är koncentrerat. Det känns stundstals som Reals procedur att värva spelare har "infekterat" och triggat andra klubbar att göra samma sak.  Barcelonas Dani Alves känner ingen fruktan efter Real Madrids monsterbud och kontrar med att de vill ha Robinho. Andra exempel på att real madrid håller stadigt i taktpinnen är att Dzeko är på väg till Milan som ersättare till Kaká. Osv.

Skribent: Mathias Hjorth

Kakà är klar för Real madrid - vilken befrielse.

Turerna har kommit och gått, spekulationerna och ryktena har avlöst varandra men  nu är det äntligen klart - Kaka till Real Madrid. 65 miljoner euro, ca 720 miljoner svenska kronor. Med den övergångssumman blir Kaka den näst dyraste värvningen någonsin.


Robinho och Kaka inför Brasilien Foto: AP


Ord från Kaka under en presskonferans:

"Jag hoppas att jag kan bygga upp en solid karriär i Real Madrid genom att skriva historia genom storartade prestationer. När jag är 33 kanske jag kan förlänga kontraket två år till och avsluta karriären där."

När det var bekräftat att Kaka var klar för Real Madrid pustade jag ut av lättnad. En hetisk såpa och en iögonfallande värvning var fullbordad. Många är skeptiska till den här värvningen och Milan fansen känner ett oerhört svek. 
Klart att jag håller med om att Kaka befinner sig i annan fas än tidigare och kanske är på nedåtgående. Men i en ny klubb med andra betraktelsesätt, nya möjligheter får han troligtvis en hel del nytändning. Kaka sa även ungerfär "Jag går till Real Madrid för att jag känner att jag fortfarande har mycket att ge"  Det bådar gott...

Till skillnad från alla andra experter vågar jag tro att Kaka kommer vara succéartat nyförvärv fast jag kanske sympatiserar honom lite väl mycket. Den enkla anledningen till framgång att han själv är väldigt positiv och att Real Madrid hamnar i en magisk atmosfär när Perez är president.
På tal Florentino Perez, vilken man han är.  I början av 2000-talet var han fastbesluten att göra Real Madrid till världens bästa, rikaste och mest populära klubb. Den bedriften lyckades han med. Han skapade det så kallade "el galaticos". 
Under början av 2000-talet blev Real Madrid väldigt framgångsrika. Med Perez i spetsen och heta nyförvärv, som Kakà,  gör att Real Madrid(enligt mig) kommer att förkovra sig och inleda en renässans liksom den under början av 2000-talet. 

Florentino Perez har knappt avslutat rekryteringen av Kaka innan uppgifter om att även Valencias David Villa skulle vara klar för Real Madrid. Båda klubbarna dementerar uppgifter och det här verkar mer vara  ett klassiskt konststycke av tidningarna för att skapa rubriker o sälja ett antal ex.
Perez är skeptisk till en värvning av Alonso,mycket pga att det inte finns några direkta indikationer på att de planerar att sälja honom. 
Perez medgav också direkt efter att Kaka-värvningen att klubben inte är nöjda ännu. De hetaste alternativet är Cristiano Ronaldo men Real Madrid vill även utmana Barcelona i kampen om Zlatan Ibrahimovic. Perez vill jättegärna ha C.Ronaldo, men säger att de först måste kontakta Man Utd. Jag tror inte på en värvning av C.Ronaldo av den orsaken att Ronaldo helt och hållet hade tappat intresset för Real Madrid, efter att Barcelona hade pulvriserat dem i "el clasico" på bernabeu. (2-6) Zlatan blir tror jag blir svår att dra till sig eftersom han närmar sig Barcelona allt mer. Framförallt är det rejält mycket mer förmånligt för Moratti o Inter att satsa på Zlatan till Barca eftersom de sedermera får Eto'o plus drygt 100 miljoner.

Florentino Perez värvarhysteri ratas av många men jag anser att man får ha överseende med det här och bara konstatera att fotbollen har utvecklats till en köp o sälj marknad utan hämningar, som pågår oupphörligen.

En rekrytering är klar, Kaka, men tro för guds skull inte att det här är slut ännu. Perez lär bli förnöjsam då han själv betraktar laget som slagkraftiga och kapabla till att vinna titlar. Medryckande "silly season veckor" väntar speciellt när det gäller Real Madrid som jag omsorgsfullt kommer att följa.

Ni som bevakar bloggen - vem blir nästa nyförvärv i Real Madrid?


Skribent:
Mathias Hjorth

Saker som rör landslaget

Ska Lagerbäck avgå?

"Så länge vi har chansen att gå till VM vill jag vara med, säger Lagerbäck."

Allt annat en seger än Malta vore ett fiasko. Om inte det blir seger väntar en slakt  för Lagerbäck bara runt hörnet. Jag har varit väldigt ifrågasättande till Lagerbäcks ledarskap, men att bara kritisera kan jag omöjligen göra. Hittills under hans ledarskap har Sverige avancerat till fem raka mästerskap - IMPONERANDE. Det ska hyllas!!  
Men för närvarande har Sverige spelat undermåligt. En mager målskörd med ynka två mål duger inte i längden. Vinst är ett måste mot Malta men jag skulle vilja tillägga vikten av att näta ett par baljor också.

Varför råder det måltorka?

Många olika faktorer spelar roll här. Om vi ser till matchen mot Danmark så var första halvlek ett enda långrandigt anfallsspel utan kreativitet. Andra halvlek då skapade vi positivt nog målchanser men den frekventa ineffektivitet pga oskärpa i avsluten gjorde att målen uteblev. Få gånger hade Sverige rättvända mittfältare som löpte i djupled. Ett  ojämnt mittfält där Daniel Andersson o Kim källström inte alls verkade vara samspelta. Många för lättmanövrerade inlägg som backarna Agger o Kjaer inte hade några som helst problem med. Felfotade inläggsspelare på felkant som t ex en högefotad på vänsterbacksplats och tvärtom.
Zlatan är för ensam, tvingades söka sig neråt i banan för att få boll att jobba på.  Zlatan är duktig men med det menas det inte att han är övermäktig och på egen hand kan dribbla sig igenom ett helt försvar. Zlatans fulla kapacitet kan inte uttnyttjas fullt ut i landslaget. Det ständiga gnatet om att vi inte har haft marginalerna på vår sida. Den psykologiska aspekten och den gripbara kritiken underlättar inte heller det hela.


Kommer Sverige kvalificera sig till VM 2010?

Osannolikt.
Förutsättningarna är inga överraskningar, vinst i de fem resterande matcherna så kan det gå vägen. Om man räknar med en idel segrar för Portugal och Danmark, och ett kryss när de själva möts då går Sverige vidare till playoff som tvåa.  Ett viktigt , evnetuellt avgörande skede är den 5:e september då möts Danmark-Portugal och Ungern-Sverige. Sverige måste vinna men Portugal får inte vinna för då kan Sverige teoretiskt hamna på en tredjeplats eftersom målskillnaden är av stor betydelse där. För att osannolikt vinna gruppen måste Portugal vinna borta samtidigt och om både Albanien-Danmark Ungern-Portugal slutar oavgjort.
Jag ville helst vänta att uttala mig angående Sveriges möjligheter till efter Malta matchen imorgon(onsdag). Men nu får jag allt göra det. 
Första tanken säger mig att det här inte kommer att gå vägen men min genomträngande magkänsla o mitt patriotiska hjärta ger anspelningar på att det ska gå vägen. Jag tror dock Sverige snöpligt kommer att falla på målsnöret eller redan på onsdag få säga ajöss till VM. Tyvärr.  Besvikelsen är redan ett faktum men när det slutgiltliga svaret kommer(missar VM) då griper tomheten tag i ens bröst och vinden susar framifrån mot en som en bekräftelse på detta ovana nederlag.


Tobbe till landslaget på ett tragisk sätt

Ett makabert dödsfall på Henkes bror, öppnade vägen för vårens allsvenska succé Tobias Hysén och nu är han med i truppen mot Malta. Blixtinkallad. Var det ett skämt? Jag som trodde att Lagerbäck sedvanligen skulle slänga in någon avdankad och ålderstigen, likväl rutinerad spelare. Jag har ju mina föraningar om att Lagerbäck måhända även har gått med i Facebok- gruppen "Tobbe till landslaget". 
Men skämt o sido "Tobbe" är  rätt man!!! Åtminstone sett till hur många mål han har i bagaget. Om man pekar på landslagets väldiga målskörd under detta VM-kval(sarkasm) så behövs Tobias kopiöst mycket. Visserligen har ju Zlatan lovprisats för vinsten i Serie A:s skytteliga, men målproduktionen i det här kvalet har verkligen gått i baklås. Faktum är att ´Lagerbäck inte klarar av Zlatans enorma kvalitéer. För visso kan man självklart inte begära att Zlatans medspelare i landslaget ska hålla samma standard som de i Inter. En annan flagrant anledning är att Zlatan vill bli serverad medan exempelvis Hysén kan jaga o vinna boll. Zlatan har ingen klassisk svensk spelstil just därför passar han inte i landslaget.
Tobbe har varit den eminenta stjärnan på ombyggda Gamla Ullevi. Tobias anledde till IFK Göteborg precis i samband med Sm-guldet 2007 och nu först ,2009, börjar han visa vilken utomordentligt bra spelare han faktiskt är.  Hans form talar sitt tydliga språk och borde belönats med en plats redan i Danmarks matchen. 
Formen borde ge preferenser åt spel före rutin, som Lagerbäck alltid värdesätter högre. Tyvärr.


Barcelonas tre titlar.

Som fotbollsälskare skulle man kunna ge Barcelona otaliga ovationer. Det går aldrig att sluta fascineras av Pep Guardiolas osannolika två år i klubben. Det var under hans ledning som Barcelona i år fixade "trippeln"(ligan, Cl och copa del rey).
Barcelona pulvriserade allt tänkbart motstånd i ligan.  De vacklade dock lite under våren och det gav dåvarande formstarka Real Madrid chansen att knappa in till bara en poängs marginal om de vann El classico. Barcelona spelade 0-0 mot Chelsea på hemmaplan i Champions League (några dagar innan el classico) och såg ut att komma till Santiago bernabeu lite otaggade. Men inte då, Real Madrid blev fullkomligt vanärade av Barcelona som skrev historia genom att mäkta med sex mål o vinna matchen med 6-2 på Bernabeu(!). Anmärkningsvärt. Där visade Barcelona sin obetingade överlägsenhet i la liga. Real Madrid försökte utmana Barcelona, klarade av det med råge tills el classico då klasskillnaden var för gedigen. La liga kunde ha haft en kolossalt nervkittlande upplösning om det inte vore för att just Barcelona i praktiken hade avgjort ligan där.

Copa del rey, turneringen som Barcelona tog och då började steget mot trippeln...

I CL  stod Barcelona för en målkavalkad av bästa beskaffenhet tills CL-semifinal mot Chelsea då det var ganska målsnålt med "bara"1 mål. Andra matchen,på Stamford Bridge slutade 1-1 vilket gjorde att Barcelona kvalificerade sig till CL-final(som de senare vann)  genom fler mål på bortaplan och den här gången blev Iniesta den ärade efter att han hade nätat i den 93:e minuten.  Matchen blir ihågkommen för de förunderliga domsluten av den norske domaren, som friade fem ganska klara straffslägen. Från Chelsea håll ansågs det vara den grundläggande orsaken till att Chelsea inte gick vidare till final. Jag höll med det till en början men sedan ändrade jag mitt förhållningssätt till att Barcelona var välförtjänta av avancemanget till finalen. Dels för att det är tråkigt med en helengelsk final igen och även för att det är den offensiva och vackra fotbollen som ska segra och inte den defensiva och till intetsägande...

Barcelona kom till finalen i Rom med insikt om att inte vara favoriter. Utan det var "de röda djävlarna" från Manchester som skulle befästa den engelska dominansen i europa och i samma ögonblick även bli historiska med två CL-titlar i två år i rad. Men som så många gånger förr kunde inte något lag förmå dem. Man UTD mäktade med tio minuter sedan blev de rädda och överdrivet bleka. Barcelona gjorde verkligen Utd dåliga genom att låta dem äga boll medan de själva låg rätt i sina positioner, krympte ytorna och högg på varje boll så fort Utd tappade den. När Eto'o snyggt lurade Nemanja Vidic och tåfjötade in bollen, kollapsade Utd o Barcelona kunde ge oss en exklusive lektion i offensiv  med att visa hur ett briljant passningsspel går till.
Matchen i matchen var på förhand Messi vs Ronaldo  men den matchen vann Messi i en storartad stil. Det var senare även Messi som i den 70:e matchminuten gjorde ett spektakulärt och svårt nickmål till 2-0. Då Messi med ynka 169 cm hoppade högt o nickade in ett hårtslaget inlägg från Xavi.
   Man Utd målades på förhand upp som oövervinnliga och var favorittippade. Alla experter tvivlade på Barcelona och menade på att deras avbräck i försvaret genom både Abidal o Alves, skulle bidra till att Utd skulle vinna. Somliga påpekade även att Barcelona skulle bli lidande vid fasta situationer. Men INTE då,  det har nästan blivit ett stående begrepp. Med Valdés,Pique, Puyol, Busquets, Xavi, Iniesta och Messi , alla fostrade i Barcelona kan det bara gå vägen.  Det kändes som halva deras akademi var på planen.  Barcelona är ett utpräglat exempel på lag som tittar i sina egna led och vågar lyfta upp lovande spelare från t ex U-truppen.  Pep Guardiola tillförde disciplin och rensade ut spelare som inte koncentrerade sig fullt ut på fotbollen. Han arbetade helhjärtat med klubben och tillförde nytändning samt förespråkade sin fotbollsfilosofi, som handlar om det Barcelona har visat upp i år. Ett artisteri utan dess like med ett makalöst passningspel, dvs deras egna unika spel. Mitt hjärta finns i Real Madrid men jag kan dock inte sluta se på Barcelonas beundransvärda offensiv.

Real Madrid må alltid vara mitt lag varmt om hjärtat men den fotbollen som Barca bjuder på skulle jag aldrig avböja att se.

Highlights från finalen i Rom.

/Mathias Hjorth

RSS 2.0