Real Madrid - el clásico, Barcelona - CL



Real Madrid hade ledigt idag precis  dagen efter en härlig seger över Sevilla. Men imorgon blir det träning på Valdebebas klockan 11 och det är egentligen då Real startar sina förberedelser på största allvar inför El clásico

Barcelona kan däremot inte lägga vikt på el clásico ännu för först väntar Chelsea i CL hemma på Camp Nou.
 
Pep Guardiola uppger på Barcas hemsida att de "inte kommer att misslyckas och att han är övertygad om sina mannar gör en bra match mot Chelsea. Barcelona måste göra så mänga mål som möjligt på hemmaplan för att ha goda möjligheter på Stamford Bridge. Men Pep säger: " Ingen åker till Stamford och tror att de kommer att bli en lätt match"
Han visar också upp lojalitet till Chelsea genom att ha respekt för dem. Han poängterar ockdså tydligt att Barcelona alltid spelar för att vinna oavsett var, när o hur... Det är så det kommer att se ut under hans ledarskap.

Tillsist uttrycker Guardiola en varning för Chelsea fysiskt starka och rutinerade spelare samt  även deras starka spel i luftrummet. Men han tillägger sedan att om Barcelona måste hålla i taktpinnen och attackera disciplinerat.

Läs mer om Guardiola inför dagens CL match: 

http://www.fcbarcelona.com/web/english/noticies/futbol/temporada08-09/04/n090427104697.html


Zalayeta blåste mig på tjugo spänn:(

Foto: Scanpix

Jag och Jens hade en vadslagning om att om den som  fick alla rätt på de fyra sena matcherna, skulle vinna 20 kr. De var  schysta spelregler... Jag fick rätt på 3 av 4 matcher, Zalyeta i Napoli förstörde mitt tips på kryss i Napoli-Inter. Riktigt surt... Jag anade att en seger skulle komma från Napoli med tanke på 100 dagar utan seger, men jag vågade inte satsa på det därav för jag skylla mig själv. En o annan joker måste man våga ta...

/Mathias

Lottning till Sv-cupen 16-delsfinal

  • Mjällby-Hammarby
  • Syrianska-Elfsborg
  • Sirius- AIK
  • Gefle-Djurgården
  • Landskrona-IFK Göteborg
  • Gif Sundsvall- BK Häcken
  • Örebro SK-Halmstad BK
  • Gunnilse-Helsingborg

Matcherna spelas den 13:e maj.


Rauls hattrick ger la liga en rafflande slutspurt i ligan

Raul var mannen bakom segern då Real Madrid vände 0-1 underläge till 3-1. Raul visade vägen med en hattrick och matchen slutade tillslut 4-2. Diego Capel reducerade till 3-2, men Marcelo punkterade matchen med sitt 4-2 mål.

Real Madrid gjorde precis det man behövde göra. Mkt tack vare Reals mest trogne - Raùl Gonzalez . Tre mål , en äkta hattrick kilngar fint i öronen.
På äldre dar har Raul måhända tappat, men hans intuition för att göra mål är fortfarande briljant. Han är rekordets man i alla kategorier, kärnan i "det kungliga" laget. Real Madrid är inte fulländat som lag så länge inte Raul är "el capitán".
En rafflande slutspurt mellan Real Madrid och Barcelona (giganterna)  väntar och redan nästa vecka gör de upp i klassiska derbyt el clásico. För jagande Real skulle en seger innebära att man bara är en poäng bakom Barcelona. Däremot om Barcelona vinner då skaffar det sig ett i praktiken ointagligt försprång. Barcelona är en fruktande motståndare, men kan säkerligen oroas utav att Los Blancos knappar in. Jag menar det betydligt enklare att spela utan press som Real, istället för känna flåset av rivalkonkurrenten som skuggar tätt bakom. 
 
Fotbollsvärlden längtar och kan knappt bärga sig... EL CLASICO - det sagolika derbyt. Nedräkningen har börjat en vecka återstår. Allt som rör detta i särklass bästa derby kommer särskilt att dokumenteras på bloggen under veckan som går.


Renato chockade - men Raul kvitterade(första halvlek)

Foto: Scanpix


I de senaste 14 mötena med Sevilla som hemmalag har de vunnit 6 gånger, 2 matcher har slutat oavgjort och Real Madrid har vunnit 6 gånger. Målskillnaden är 21-20 i Real Madrids favör.

Sevilla hade taktpinne och var energiska framåt inledningsvis. Mycket välförtjänt tog man också ledningen genom Renato i den 16:e minute efter ett fabulöst inlägg av  Diego Perrotti. Real Madrid var uddlösa och Sevilla fortsatte dominera med fint passningsspel och nära att utöka sin ledning. Inte förrän den 30:e minuten började Real få igång ett hyfsat passningspel. Higuain brände två halvfrilägen tills  precis innan halvtidsvila då Real Madrid genom ett snyggt anfall där bollen gick som ett snöre och Metzeldesom tillsistr passade bollen genialiskt fram till Raul som bara kunde stöta in den.

Andra halvlek börjar nu.....

Vårt Europatips - de fyra sena matcherna.

1.  Atl Madrid - Sp. Gijon

Mathias:
Mötet är mellan två väldigt formsvaga lag och båda som den senaste tiden har haft ett läckande försvar. Det vankas många mål i den här matchen. Sporting Gijon, sett till de tio senaste matcherna, har bara mäktat med att vinna två stycken. Man ska notera också att Gijon inte har " kryssat" en enda match under säsongen. Utan av de tio senaste matcherna har det blivit anmärkningsvärda åtta förluster. Efter en pinsam förlust mot Racing senast halkade Atletico Madrid utanför platserna som ger spel i euorpa nästa säsong.  De ligger sex poäng bakom Valencia som innehar den fjärde och sista platsen till Champions League. Även Malaga och Villareal har passerat dem så seger är verkligen ett måste vinna. Men faktum är att Atletico Madrid på pappret har de enklaste spelschema nu så här slutskedet av primera division. Gijon får det svårt att vinna och kryss är ju "osannolikt "  så tipset blir vinst för Atl Madrid. Tips: 1



Jens:

Atletico har tappat mycket på slutet och måste vinna för att fortfarande ha häng på champions league platserna, och Gijon måste vinna för att inte komma allt för nära sträcket. Gijon har en förmåga att inte spela lika i några matcher och jag tror inte att de tar med sig någon enpoängare i denna matchen och inga poäng över huvud taget, Atletico vinner denna match. Tips: 1

Enhetligt tips: 1


2. Sevilla- Real Madrid

Mathias: 
Lite svårtippat. Vinst för båda lagen vore ett ideal. Sevilla har inte lyckats ta sig an storlagen och blev kuvade av Barcelona senast och Valencia dessförrinnan. På tal om Valencia så skuggar de Sevilla och därför bör de vinna för att inte släppa förbi Valencia. Fem vinster på de fem senaste matcherna för Real Madrid vittnar om en "någorlunda" fin form och det ska räcka för en seger. Real Madrid känns för närvarande obetvingliga främst pga den snygga vändningen senast mot Getafe som var psykologiskt viktigt, en förlust där o ligan hade varit Barcas. Real har ingen press på sig utan ska bara gå in i varje match och vinna vilket de har lyckats formidabelt med hittills. Sevillas konstant nedåtpekande formkurva och Reals uppåtpekande samt att Real måste vinna varje match fäller avgörandet.  Tips:



Jens
: Real har under hela säsongen fått jaga Barca som alltid kört över allt motstånd, men som nu har skärt ner på målfabrikationen. Barca som spelade lika mot Valencia har nu gett Real ett gyllene läge att komma tillbaks i kampen om ligaguldet, jag tror dock inte att real kommer att köra över Sevilla som Barca gjorde i veckan.
Inför den här matchen är Real som vanligt piskat att vinna men de är även Sevilla som har Valencia hack i häl, Real får sätta sitt hopp till Higuain som måste göra en bra match annars kommer Real inte att komma hem med alla tre poängen. Tips; X

Enhetligt tips:
X2


3. Napoli-Inter

Jens:
Napoli ställs mot ett Inter som ångar på som vanligt i Serie A, Napoli har bara tagit fyra poäng på de senaste sex matcherna men är dock inte borträknade på hemmaplan i Neapel. Inter har en Zlatan i storform som just nu kan göra mål från nästan var som helst på planen. Inter kan efter denna matchen lägga till ytterligare en seger tillsamlingen Balotelli har börjat hitta sin roll i laget och han och Zlatan hittar varandra mycket bra och, Napoli måste ta bort båda dessa två annars är jag rädd att Napoli kommer bli överkörda. Tips: 2


Mathias:
Ligan är i praktiken avgjord och Inter är ohotade om ligasegern eftersom de har  tio poängs marginal ner till Juventus, som för övrigt bara lyckades få med sig oavgjort mot jumbon Reggina. Att Inter har scudetton i sina egna häner kommer att prägla matchen. Napoli dock som har en tung segertorka på 100 dagar kan ändå bjuda upp till kamp. Napoli har även stor press från deras egna supportrar. Napolis tränare Donadoni har poängterat att trots att de möter Inter så är det som vilken match som helst. Den inställningen och att Inter inte behöver överprestera(vinna) gör att jag tror på oavgjort. Tips: X

Enhetligt tips:
X2


4. Lille-Marseille

Jens:
Ligaledaren Marsellie kommer till matchen mot Lille med bra självförtroende och en formtopp. Lille är dock ett starkt hemmalag men Marseille är numret större här och ska ta med sig alla tre poängen och dryga ut serieledningen till de jagande lagen. Tips: 2


Mathias: Marseille har en ihållande form med fem raka segrar i ligue 1. De har chans att befästa serieledningen genom en seger och går självklart för det. Lille är hemmastarkt men har tappat lite de två senaste omgångarna då bara ett poäng har inkasserats.  Marseille kniper segern här. Tips: 2

Enhetligt tips: 2
Tips från: Jens Hellman och Mathias Hjorth

Valencia fixade oavgjort - positivt för Real Madrid

Det är ett nyanserat Valencia!
De har hittat formen och i gårdagens kamp mot Barca med 50 000 på Mestalla gjorde de en fenomenal insats om man jämför med mötet på Nou camp då de blev pulvriserade med 5-0. Barcelona ,som har för vana att alltid vara "outstanding", spela ut motståndarna och bjuda på en målkavalkad, var mer konträra i går De slarvade med passningspelet och Messi som alltid brukar triumfera lyckades inte rå på Valencias mittbackspar, Albiol och Maduro. I alla fall till en början. Men i den 24:e minuten gjorde Messi 0-1 efter ett utsökt samarbete med Iniesta.
Men i slutet av halvleken kvitterade dock Hedwiges Maduro för Valencia och bara minuterna senare sätter Pablo Hernandez 2-1 för Valencia.
I slutet av matchen uppstod tumult i Valencias straffområde och Thierry Henry lyckades stöta in bollen med en hög båge. Matchen slutar 2-2 och det innerbär att rivalkonkurrenten Real Madrid kan knappa in till fyra poängs marginal gentemot Barcelona vid vinst borta mot Sevilla ikväll klockan 19. Att notera är att el clásico är nästa vecka på Santiago Benabeú och om Real Madrid vinner där då kommer det att bli en rafflande upplösning som ingen kan förutspå hur den slutar.

Ett till glädjande besked för Real Madrid är att Huntelaar är tillbaka i träning och är aktuell mot Sevilla. Men Real Madrid har tunga avbräck genom avstängde Pepe och skadade Robben o Sneijder.

Skribent: Mathias Hjorth

Tillägg till senaste blogginlägget

Att United hade allt inom räckhåll är bara att konstatera. De utökade sin ledning inte med ett mål utan med två mål genom Rooney och Berbatov United vände 0-2 till 5-2 på drygt 20 minuter mot Spurs... Ordet var MIRAKELVÄNDNING.

Den här matchen tror jag tydligt visade att premier leagues bästa lag även i år heter Man UTD. Jag känner indiktioner på att Man U i praktiken är ohotade om ligaguldet. Ett totalsammanbrott är det enda som möjligen kan hota, men vem tror på det? Inte jag i alla fall.

/Mathias


Liverpool- tillfällig serieledning, Tottenham chockar United men...

Liverpool jagar United i Premier Legue och idag besegrade man Hull borta med 3-1.  I slutet av den första halvleken fick Liverpool frispark som hemmalaget var missnöjda med. I samband med frisparken gjorde Xabi Alonso 0-1 då han dundrade i bollen mål på sin egen retur efter murträff.
I den andra halvleken utökade sedan Dirk Kuyt till 2-0, men Hull höll sig kvar i matchen. Geovanni reducerade till 2-1 med en dryg kvart kvar. Dirk Kuyt var dock envisare och återtog tvåmålsledningen - matchen slutade 3-1 och Liverpool gick upp i tillfällig serieledning på samma poäng som Manchester United men med två matcher mer spelade.

 Tottenham chockade dem med att göra två mål på fyra minuter efter 35 minuter spelade. Målskyttar var Darren Bent och Lucas Modric. I andra halvlek reducerade C.Ronaldo efter en diskutabel och villrådig straffsituation. Rooney kvitterade och minuten senare så hade United vänt genom Ronaldo igen. Starkt o kvickt så tog de tillbaka serieledning.

Matchen närmar sig sjuttio minuter och inget talar för att United ska tappa det här...

Skribent: Mathias Hjorth

Reseverna vägvisande för blåvitt

Ersboda blev krossade av blåvitt spelhungriga juniorer.
Division 2-laget Ersboda var aldrig riktigt med och redan efter en dryg kvart hade Jakob Johansson gjort mål på straff, Daniel Alexandersson utökat och Erik Lund styrt in 3-0. Förnedringen i första halvlek fortsatte med två ytterligare mål. Ersboda fick en straff vid ställningen 0-5, men IFK-målvakten Markus Sandberg knep Daniel Larssons straff.

Röster ifrån spelarhåll angående matchen:

" - Det var full gas från början och vi dödade matchen efter en kvart, säger mittfältaren Thomas Olsson till TV 4."

" -Vi hade alldeles för mycket respekt i början. Vi klev inte dit och var nästan lite rädda, säger Ersbodas anfallare Simon Johansson. "

"- Vi äger första 35 minuterna och spelar ut dem fullständigt. Sedan tappar vi lite, säger IFK:s Tobias Sana."

Kommentar i en MENING:Firma Rehn/Olssons genialitet att satsa på juniorerna(reserverna) gengäldades med en storseger.

Mourinho: Zlatan trivs bra här

Zlatan Ibrahimovics utspel att han kan tänka sig att lämna Inter och Italien förvånade inte managern José Mourinho.
-Ibrahimovic sade att han trivs bra i Inter men att han en dag vill spela fotboll i ett annat land. Det är helt normalt för mig. Jag ser inte det dramatiska alls, sade Mourinho på en presskonferens.
-Det är bara ord från någon som inte vill ge intrycket att han vill stanna i samma klubb hela livet.
Mourinho har tidigare sagt att han tror att Ibrahimovic - som gjort 20 ligamål denna säsong - blir kvar, då prislappen blir för hög


TT


Lampard i utbrott direkt i radio

Frank Lampard rasande...  över att en radiostation LBC för att diskuterade hans privatliv.

Det rapporteras ambitiöst kring Chelseastjärnan Frank Lampard, främst nu när han har gått skilda vägar med flickvännen Elen Rives. Programledaren för LBC James O'Brien, insinuerade att Lampard "betett sig som ett drägg" för att hans barn inte har lika goda förhållanden tillsammans med sin mamma.  Det var igår för ett års sedan den 24:e april, då Pat Lampards mamma dog till följd av svår lunginflammation. Lampards syster lyssnade på programmet och reagerade starkt på samtalsämnet.
Lampard ringde upp O'Brien och sade: 

"- Det är förolämpande att du säger till mig att du skulle göra allt för mina barn och påstår att inte jag gör det. Det är allt jag har gjort. Allt jag gör i min karriär är för mina barns skull sa Lampard i programmet"

"Tycker du att min syster ska behöva lyssna på vad idioter som ni har att säga på radion?"

"Nästa gång vi pratar kan du glömma radioprogrammet. Då tänker jag prata med dig man mot man"


O' Brien försökte sedan finurligt  byta samtalsämne genom att nämna Chelseas Champions league match mot Barcelona, varpå samtalet avslutades där.


Lampard har haft ett tragiskt år; Mammans död 24 april, 30 april- första match under känslosamma former och heder till sin mamma, förlust i CL-finalen på straffar mot United och tillsist skilsmässan med frun.




Han hyllade och hedrade sin mamma genom att skjuta mål på straff samt med ett svart sorgeband.

Skribent: Mathias Hjorth


Få allsvenska klubbar satsar helhjärtad på Sv-cupen

Det tajta allsvenska spelschemat har gjort att många tränare vilar sina startspelare Trenden är påtaglig blåvitt har bara en ordinarie spelare med i truppen mot Ersboda om man jämför med truppen mot Hammarby.

Truppen: Marcus Sandberg, Marcus Bengtsson, Erik Lund, Petter Björlund, Mikael Dyrestam, Nicklas Carlsson, Kalle Svensson, Mikael Andersson, Jakob Johansson, Niklas Martinsson, Mathias Etéus, Thomas Olsson, Tobias Sana, Johan Lundgren, Kamal Mustafa, Daniel Alexandersson, Nicklas Bärkroth.

- Det är så tätt med matcher och då vilar vi dom, säger tränaren Jonas Olsson till GP. Förhoppningen är att de som inte har spelat så mycket i allsvenskan nu skall visa framfötterna.


Örebro SK besegrade för två dagar sedan Kalmar FF i allsvenskan. Redan i eftermiddag (lördag) väntar match borta mot Kristianstad. Åtta av spelarna som startade där åker inte med till Skåne.
- Vi har gjort den uttagningen eftersom de spelarna är trötta efter matchen mot Kalmar och skulle inte vara som bäst, säger tränaren Sixten Boström till Nerikes Allehanda.

Trelleborg ställer "B-laget" på benen mot Syrianska.
- Det är trots allt allsvenskan vi lever av, säger assisterande tränaren Alf Westerberg till Sydsvenskan

Malmö FF kommer troligen komma med ett hyfsat lag mot Mjällby, men samtidigt tänker de inte riskera något. De slitna spelarna kommer få en vilodag.
- En del byten kommer vi att göra. Samtidigt vill jag betona att vi även satsar på cupen, säger Roland Nilsson till Sydsvenskan

Hammarby och AIK ställer dock upp med fullt manskap om man bortser från skador.
AIK menar på att cupen är snabb väg ut i Europa och uttrycker sig så här:
- Cupen är absolut viktigt. Det räcker med att vinna fyra matcher så väntar final. Därför åker vi med bästa laget, säger assisterande tränaren Christer Swärd.

Kommentar: Det tuffa spelschemat i Allsvenskan bidrar till att cupen mer liknar träningsmatcher. Men sedan är det onödigt att ställa upp med bästa manskap när motståndet i de första omgångarna är ganska medieokert.


Djurgården föll mot BP - utbuat på stadion

Djurgården föll hemma mot Brommapojkarna med 0-2. Efter slutsignalen buades Dif-spelarna ut av fansen.
- Det är mycket som inte stämmer, sa Zoran Lukic till PPV efter slutsignalen.


I den första spelminuten tog BP ledningen. Joakim Runnemo slog ett flackt inlägg som Pa Dembo Touray totalmissade och släppte in i mål. En jättetavla av Djurgårdsmålvakten.


I 72 minuten åkte Djurgården på en ny kalldusch. Mitt i kvitteringsjakten sköt Philip Haglund ett skott, som via en Dif-spelare, rullade in bakom Touray.


Resultatet stod sig och efter matchen buade en del av fansen ut Djurgårdsspelarna. Djurgården ligger näst sist i allsvenskan och har bara spelat ihop fyra poäng.
- Nu måste vi försöka bygga upp självförtroendet, sa Zoran Lukic.


BP:s tränare Kim Bergstrand var desto nöjdare. BP ligger på en smått sensationell tredjeplats i allsvenskan efter fem omgångar. Bara AIK och Elfsborg är före laget, som förra året spelade i Superettan.
- Det som är skönt är att vi inte gör en särskilt bra match och ändå vinner vi med 2-0.

SKRIBENT: Mathias Hjorth   


Fabregas kan straffas för en spottloska

Brittiska FA ska utreda incidenten efter Arsenals match mot Hull då han anklagades för att ha spottat mot Hulls assisterande manager.



Efter att Arsenal slog Hull med 2-1 handlade mycket av efterspelet om Cesc Fabregas, trots att han inte spelade.


Efter matchen anklagades Arsenalkaptenen för att ha spotat mot Hulls assiserande manager Brian Horton, något spanjoren sedan förnekade.


Fabregas som kan få disciplinära straff i form av böter eller avstängning har till den 12 maj på sig att besvara anklagelserna.


Även Hulls manager Phil Brown kommer att utredas på grund av uttalanden han gjorde om domaren Mike Riley i samband med matchen.

Skribent: Mathias Hjorth


Pepe får tio matchers avstängning



Pepe

Domen blev tio matchers avstängning för Pepe efter vansinnesattacken.

Det var när domaren dömde straff till Getafes fördel och Pepe i ilskan riktade vildsinta sparkar mot Javier Casquero som han fick rött kort.
Portugisen missar Real Madrids återstående sex matcher i den spanska ligan, däribland hemmamötet med serieledaren Barcelona.

Pepe blev förkrossad och väldigt ledsen över incidenten. För tillf'ället överväger han på att sluta permanent med fotbollen. Innan domen offentligjordes, intervjuades Pepe av den spanska stortidningen Marca. Där säger han så här:

"- Om jag får möjligheten att spela fotboll igen kommer jag försöka göra saker så bra som möjligt. Men om jag mår som jag mår nu så är det inte rätt att spela. Jag kommer att fortsätta med mitt liv och försöka göra något annat för att försörja min familj, säger Pepe. "


"- Jag har betett mig illa, men jag tycker inte att hela min karriär ska dömas på grund av en handling. Jag är väldigt ledsen just nu och jag har ingen lust att fortsätta spela. Ingen vet hur jag mår. Jag är deprimerad och jag har inte ord för att beskriva hur jag känner mig. Det värsta straffet jag kunde få är hur jag mår just nu. "

Pepe berättade också att han vill be om ursäkt till Casquero, fansen, publiken, spelarna och deras familjer.

Extra information på engelska för intresserade:

http://www.realmadrid.com/cs/Satellite/en/1202769926344/noticia/Noticia/Pepe_to_Marca_2009-04-23.htm

Kommentar: Alla spelare överreagerar eller begår misstag i sin karriär som de senare ångrar djupt, även Pepe. Vi är mänskliga. Visserligen var det vansinnigt men huvudrollinnehavaren i det här fallet Pepe har gråtit tårar, varit deprimerad och t.o.m. övervägt att sluta med fotbollen för att han har ångrat sig så. När man visar verklig förlåtelse från hjärtat då ska man ha eloge och bli förlåten. Vi framför TV-apparaterna kan uttrycka missnöje över den bedrövliga incidenten. Men på den nivån, i stridens hetta kan man agera tygellöst och instabilt. VI fick erfara Pepes absolut sämsta sida men jag vet att han är godhjärtad och därav blev så förkrossad.
  Till PEPE: Vi kommer sakna dig på planen, vår klippa och kugge i försvaret. Det blev en hård dom men för all del... försvinn inte från klubben! Du har vita vener i ditt blod och ditt hjärta är vitt. Du ska fortsätta bära "LOS BLANCOS" i försvaret även säsongen 09/10.Jag känner hjärta för laget och spelare som agerar så moget och visar  ånger på ett sådant sätt är förlåtna omedelbart... DU ÄR FÖRLÅTEN PEPE("Képler Laveran Lima Ferreira") 


Skribent: Mathias Hjorth


Bloggplatsen



Det är här jag gör grovjobbet. Genom att klicka på tangenterna så skapar jag vackra formuleringar som läsarna kan njuta av. Min fotbollshörna är kärna i bloggen och självfallet ska den få skina som solen under vacker vårdag på bloggen.
/Mathias

Zlatan sugen på en ny utmaning.



Zlatan har sägs vara på väg ifrån Inter. Hans uttalanden i en intervju med Eurosports program One-to-one lär ge ytterligare skjuts i spekulationerna. Zlatan avslöjar att han är sugen på nya utmaningar. Han har ställt in sig på spel i La Liga.

Zlatan har kontrakt med Inter och trivs bra där, samtidigt skulle han vilja testa något nytt. Ibra har varit i Italien i fem år, vunnit allt i Italien, lärt sig mycket. Men nu finns de chans att pröva på en ny utmaning i en ny klubb och de verkar som att Ibrahimovic gärna vill ta tillfället i akt.


Jag tycker personligen att Zlatan skulle passa bra i spanska ligan det är mer den typ av fotboll som han spelar. Den  Zlatan gillar teknisk fotboll och de spelar väldigt tekniskt i La Liga.


Tidigare har Barcelona och Real Madrid varit intresserade av super svensken.

Skribent: Jens Hellman


Folkets lag - IFK Göteborg

Folkets lag IFK Göteborg

"En stad, ett lag för hon och han och du och jag..."

Så lyder blåvitts sång, som framhåller äkta folklighet inte bara för laget och staden utan också för Sverige.

De folkkära änglarna från Götet har triumferat i fotbollens absoluta finrum, hänfört det svenska folket och visat stolthet över att få representera Sverige. De satte prägel i Europa och placerade svensk klubblagsfotboll på världskartan. Laget från kustens vackra stad fick också välförtjänt gehör i form av beröm från folk överallt i Sverige - alla fullkomligt älskade dem!

Det är enkelt att heja på blåvitt, eftersom de betecknar folkets och även nationens lag.


"Vi är änglarna från götet vi är FOLKETS eget lag..."(heja blåvitt-låten)


Blåvitts historia kan ge upphov till högfärdighet men IFK är försynta och gör sig inte ett dugg märkvärdiga trots att de hade kunnat. Efter en elvaårig väntan, vann de SM-guld 2007, men bara för det behöver man inte fira med något alldeles extraordinärt utan sedvanligt blev det pytt i panna på papptallrikar. Anspråkslösheten! Det är precis det som gör blåvitt till majoritetens lag och gör dem så älskade.


Människor, som fick växas upp under blåvitts storhetstid och oavsett var de bodde, fick en ofrivillig kärlek för laget. Mamma berättade om hur hon minns IFK Göteborg som blev hennes och många andras lag under storhetstiden. Ja, egentligen hur hela Sverige drabbades av blåvittfeber och bl. a kungen som följde många av blåvitts matcher på plats.


I varje svensks mentalitet finns det en gnutta kärlek för IFK Göteborg, men det finns ju de som är förblindade och enögda som inte ens kan visa lite förtjusning över våra himmelska nationalhjältar - änglarna. Marcus Birro är den typen. Han säger att blåvitt står för tillgjord folklighet. Fast öisaren är på villospår för ger blåvitt sig ut i Europa igen och lyckas så kommer allas hjärta klappa för blåvitt.

"Snart skiner Poseidon..." och förenar Sverige i en blå och vit segeryra. Fotbollsfanans färgläggs för i all oändlighet med BLÅA och VITA FÄRGER.


KRÖNIKÖR: Mathias Hjorth


Sveriges framtidslöfte gjorde att vi fixade tipset.

Fakta om matchen:

Hammarbys nykomponerade försvar med nigerianen Monday James och Igor Armas hade problem i matchinledningen. Två gånger släppte de igenom Göteborg till frilägen. Först Tobias Hysén, som brände sin nick, och sedan Pontus Wernbloom, som fick en dålig touch.


Sedan jobbade sig Hammarby in i matchen och spelbilden jämnade ut sig. Trots en handfull småvassa chanser för lagen stod sig 0-0 halvleken ut.


I inledningen på andra havlek fångade IFK:s supertalang Robin Söder upp en boll på kanten, avancerade mot straffområdet, stannade upp och smekte upp bollen i bortre krysset. Ett klassavslut gav IFK ledningen.


Lolo Chanko fick sedan ett gyllene läge att kvittera när bollen damp ner framför mittfältaren i straffområdet. Chanko drog på men Christensen i IFK:s mål styrde skottet i stolpen med en fotparad.


I slutet påbörjade Hammarby en vild anstormning som gav fem hörnor på bara ett par minuter. En av dem nickade Paulse nästan i mål, men Hysén rensade undan på mållinjen. IFK lyckades hålla tätt och fick tre poäng med sig hem.




Kommentar: "Ett klassavslut från Sveriges framtidslöfte, Kims fotparad och en gnutta tur avgjorde matchen till blåvitts fördel."

Skribent: Mathias Hjorth och Jens Hellman


Analys inför matchen

Hammarby 2 IFK Göteborg

IFK imponerade stort i derbyt mot Öis med hög effektivitet i avsluten och en Hysèn som har blivit en notorisk målskytt. Visserligen svajade försvaret men Kim Christensen räddade blåvitt med ett par kvalificerade räddningar. Att notera är att Kim inte har släppt in ett enda mål på den nya arenan. Hammarby då, med skön derbyseger mot ett svagt Djurgården för närvarande, kan hota blåvitt med det spännande anfallsparet Davies & Paulse.
Dock tror vi på en blåvitt seger för första gången på bortaplan i år.
 
Tips och analys av: Mathias Hjorth och Jens Hellman


Fotbollen blir allt fulare

Förr i tiden,  för drygt 50 år sedan,  då var fotbollen försiktig och man såg sällan vårdslösa tacklingar.  Numera kan man varje helg bevittna något anskrämligt fult i form av fotbollskanalens - helgens fulaste. Som t ex förraförra helgen då Racing Santanders målvakt Toño brutalt  tacklade Emana i Real Betis som kom i friläge.  Det var en ruskigt ful kapning med dobbarna före, som visserligen formellt resulterade i en frilägesutvisning. Men som fotbollsälskare är det inte njutsamt att skåda. Tur dock att fotbollskanalen även bjuder på helgens snyggaste. 
   Fotbollen  har som sagt utvecklats genom åren.Den har blivit alltmer fartfylld, teknisk, vacker och olyckligtvis  även väldigt hård och fysisk.  Det fysiska spelet i sig ingår ju i spelet, men de besinningslösa och fula tacklingarna förstör bara.

I Spanien ,där jag personligen tycker att den vackraste fotbollen spelas,  har den här veckan kantats av otroligt fula saker.
   I tisdagens madridderby mellan Real Madrid och Getafe spelade Reals mittback Pepe huvudrollen genom en vansinnig incident. Situationen föranleddes av att Pepe knuffade ner Javier Casquero som föll handlöst. Straff dömdes. Pepe blev ursinnig och började sparka, först i avsikt att skjuta bort bollen men istället träffade han Casqueros fötter. Därefter skedde en plötslig sinnesförvirring hos Pepe som sparkade honom i ryggen. Det var en väldigt brutal attack mot den oförsvarlige Getafe spelaren.  Han blev givetvis utvisad men själv förklarade han efteråt: "Vet inte riktigt varför jag gjorde det". Det tyder uppenbart på att han fick en ren "blackout". Men det är beklagligt att "knattarna" som kanske har Pepe som förebild ser detta och plagierar detta bedrövliga tilltag. .


Länk till Pepes skandaltackling:
http://www.youtube.com/watch?v=dr_nDy6GS84

Igår skedde ytterligare en dyster händelse i Spanien. I den spanska ligamatchen mellan Osasuna och Malaga, blev smått otroligt nog, en Malaga spelare och tre stycken Osasunaspelare inklusive deras tränare, utvisade. De här är ett extremt fall som visar att fotbollen blir allt fulare...

För att göra detta premiär inlägg kort och åskådligt avslutar jag här. För listan över osportliga uppträdande/ helt vansinniga tacklingar kan göras oändlig.

Skribent: Mathias Hjorth


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0